Τρίτη 21 Μαΐου 2013

BANOFFEE


ΥΛΙΚΑ:
Για την ζύμη: 250γρ. αλεύρι,25γρ. ζάχαρη άχνη,125γρ. βούτυρο,1 αυγό.

Για την γέμιση: 1 τενεκεδάκι ζαχαρούχο γάλα,2 φύλλα ζελατίνη,4-5 ώριμες μπανάνες,450ml κρέμα γάλακτος,1κ.γ. στιγμιαίο καφέ,1 κ.γ. ζάχαρη άχνη,λίγο καφέ για το πασπάλισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για την ζύμη: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με την ζάχαρη,προσθέτουμε και το βούτυρο σε κύβους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Τέλος,προσθέτουμε το αυγό,ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη,και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.Έπειτα την απλώνουμε στον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας και στα τοιχώματα και δημιουργούμε τρύπες με ένα πιρούνι ώστε να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.Ψήνουμε στους 180° C για 15 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανή.Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη να κρυώσει.

Για την γέμιση: Βράζουμε το ζαχαρούχο σε νερό(έτσι όπως είναι με το τενεκεδάκι κλειστό),2 δάχτυλα να το καλύψει,για 2 ώρες.Βγάζουμε το τενεκεδάκι από το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.Μόλις κρυώσει βάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με την ζελατίνη( την οποία την έχουμε μαλακώσει πρώτα σε κρύο νερό και μετά την διαλύσουμε σε 100ml ζεστό νερό).Βάζω το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά μέχρι να πήξει.Καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τις μπανάνες σε μάκρος και τις τακτοποιούμε πάνω στην βάση της ζύμης μας,ταιριάζοντας τις καμπύλες τους με αυτές του σκεύους μας.Προσεχτικά απλώνουμε την καραμέλα πάνω στις μπανάνες.Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος,με τον στιγμιαίο καφέ και την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.Απλώνουμε την κρέμα πάνω από την καραμέλα μέχρι τις άκρες της ζύμης και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.Το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε ή με αλεσμένο καφέ ή με κακάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου